onsdag 15 september 2010

Ett Boende.

Hej Hdk-skolblogg.

Nu skriver jag mitt första inlägg! Om första workshopen i  Slottsskogen! 

Indelade i grupper gick vi upp och satte oss i gräset, bland träden, myggorna och mossan.
Som uppgift hade vi att bygga ett boende.
Vad är ett boende? 
Alla människor har med sina bakgrunder kulturer och värderingar antagligen olika uppfattning vad ett boende är för något. En del människor har inte ens tak över huvudet. Hemlösa tvingas söka boende i form av härbärgen, någon annan inreder en sjöbod som ett hus fast att det inte är tillåtet. Vi kan alltså förstå att ett boende kan beskrivas och uppfattas på många olika sätt.
Med hjälp av olika textstycken, där alla innehöll något om boende diskuterade vi oss fram till hur just vi skulle bygga och utforma vår bostad. Vi hamnade någonstans mellan slott och koja, där vi som utgångspunkt tänkte att ett hem blir själv vad du gör det till. 
Vi bygger en bostad som ett slott!
Utifrån tyger, silvertejp, plast, och vad skogen erbjöd tog vårt husgrund sin form. Gamla minnen om kojbygge från när man var liten dök upp i huvudet och lekfullheten, "som jag är lite rädd för" började inta sin roll. Vi jobbade snabbt, plötsligt var vårt hem  det mest utsmyckade hem man kan tänka sig. Med välkomnande vimplar och smårutiga köksgardiner, kändes det riktigt hemtrevligt. 
Vi tog kaffepaus, på vår uteplats!

Som en blixt från ovan tvingades vi byta plats med de andra grupperna. Med lite irriterat och förvirrat humör, som vi nog alla i gruppen kände, skulle vi nu utifrån deras idé jobba vidare och sätta vår prägel på boendet. 
Vi gjorde flaggor och smyckade boendet med fruktskålar och blomsterkrans. På håll såg bostaden ut som en plats som välkomnade och bjöd in till togaparty!
Efter ett antal timmar i skogen var bostadsbyggandet över. Tack, för det var riktigt kallt och myggen bet oss. Vi hade ju inga värmelement eller skyddande dörrar...
Så om jag tar några steg tillbaka, funderar reflekterar, förstår jag först hur ett boende innebär olika saker. Är boende ett hem eller tvärt om? Ett hem kan vara ett slott, likaväl som en koja kan vara ett hem. Ja, och det abrupta avbrottet att fortsätta på ett hem någon annan skapat, tvingade fram nya processer och nytt tänkande. Våga göra fel, göra om, kanske är en viktigt del i skaparprocessen. Men ack så frustrerande!
Hej Hej!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar